De klant op nummer één? Dat kun je niet altijd alleen!

“We zijn flexibel, transparant, servicegericht en betrouwbaar.” Het zijn van veelgebruikte woorden die zomaar op je eigen website zouden kunnen staan. Bijvoorbeeld als je IT dienstverlener bent. Het moet het gevoel opwekken dat je de klant op nummer één zet. Maar is dat altijd zo? Wellicht herken je deze drie uitdagingen die het complex kunnen maken om de klant op nummer één te zetten:

1: Hiërarchische lagen vertragen snelle besluitvorming

Organisaties die de klant op nummer één willen plaatsen zullen daar waarschijnlijk meer problemen mee hebben als ze (te) groot geworden zijn. De hele organisatie moet immers in dienst staan van de klant. Hoe groter je bent, hoe meer kans er bestaat dat je doorverbonden wordt of dat je met iemand spreekt die opmerkt: “Helaas, daar ben ik niet toe bevoegd.” Verantwoordelijkheid nemen en snel kunnen schakelen gaat meestal beter in een team van minder mensen. Dat heb je vast zelf ook weleens bij een leverancier ervaren.

2: Gedwongen winkelnering

Flexibel zijn richting klanten wordt ook uitdagend als je als IT dienstverlener verplicht bent om bij een of enkele leveranciers aankopen te doen. Dan kan een slimme concurrent er soms met de buit er vandoor gaan. Echt in de schoenen van de klant staan betekent dat je niet perse aanbiedt wat jij te bieden hebt, maar wel datgene waar de klant behoefte aan heeft. Daardoor ben je waarschijnlijk meer uniek. Klanten zullen deze instelling in ieder geval waarderen.

3: Het ontbreken van kennis

Het kan de situatie zijn waar je ‘nee’ zegt tegen een klant en er achteraf spijt van hebt. Dat deed je omdat je voor je gevoel geen betrouwbaar antwoord kon geven op een specifieke vraag. Nu moet je nooit iets verkopen waar je geen verstand van hebt, maar het kan wat ons betreft echt anders: roep hulp in op het moment dat het nodig is.

De klant op nummer één..

Dat doe je vooral samen is onze conclusie. De digitalisering heeft het mogelijk gemaakt om eenvoudig met elkaar samen te werken. Zelfs kleine(re) organisaties kunnen zich daardoor gedragen als grote organisaties; je hoeft niet altijd alles zelf in huis te hebben om succesvol te zijn. Steeds vaker wordt er gebruikgemaakt van ‘flexibele schillen’ om invulling aan klantvragen te geven die buiten het eigen aanbod van producten en diensten gaat. Samenwerken met kleinere kernen van specialisten betekent ook dat er meer focus is. Bovendien worden verantwoordelijkheden en beslissingen eerder genomen vanuit eigen ondernemerschap.

Onze flexibele schil?

We bieden aan IT dienstverleners Managed Print Services aan, zelfs voorzien van volledige sales- en marketingondersteuning. Zodat je bij het aanbieden van één prijs per werkplek ook printing op je eigen factuur kunt meenemen. Je hoeft er zelf niets aan te doen. Zie ons maar als jouw nieuwe collega die ervoor zorgt dat je jouw klant op nummer één kunt zetten als er ook om printing gevraagd wordt. Dat dit voor een nog stabielere factuurrelatie zorgt beschreven we al eerder in deze blog.

De klant op nummer één, kun jij dat alleen?

Neem contact met ons op als je daar eens over door wilt praten.

Laat een reactie achter