Wij zijn uniek! En toch groeit je IT bedrijf niet…

Wij zijn uniek! En toch groeit je IT bedrijf niet…

“Wij stellen de klanten centraal. Wij zijn servicegericht en betrouwbaar. Wij communiceren transparant open en eerlijk.” Het zijn 3 zinnen die je op echte websites tegenkomt. En nu? Echt onderscheidend is het niet, want je concurrenten zeggen allemaal hetzelfde. Klanten worden er niet meer warm of koud van is de conclusie. Beter is het om je organisatie daadwerkelijk in dienst van je klant te stellen. Maar er zijn een aantal factoren die jouw groei beperken. We noemen er vijf:

1: Je doet al jarenlang hetzelfde

Deze groeibeperking komt vaak voor. Het zijn ondernemers die vast blijven houden aan businessmodellen die hun bekend zijn in het verleden succesvol waren. Er is dus geen sprake van innovatie en vernieuwing om je klant beter te kunnen helpen. Alleen vraagt de klant tegenwoordig om iets anders; het aanbod rijmt vaak niet met elkaar. Bijvoorbeeld omdat het te beperkt is.

2: Er is te weinig vakkennis over iets wat je eigenlijk zou moeten leveren

Als je jouw bedrijf wilt laten groeien dan is er vakkennis nodig. De klant heeft een specifiek verzoek en toch besluit je om er niet aan te voldoen. De juiste kennis en vaardigheden ontbreken namelijk en dat is een gemiste kans. Het kost je teveel, geld en moeite om in kennis te investeren. De klant, die al klant bij je is voor iets anders, loopt waarschijnlijk bij je weg. Al met al een kostbare beslissing.

3: Te weinig onderstroom, omdat je focus hebt op grote klanten

Helaas komt dit in de IT branche vaak voor: de focus is er alleen voor grote klanten, omdat ze veel business opleveren. Dat lijkt ook aantrekkelijk. Het gevaar is echter dat je mogelijk te afhankelijk wordt. De grote klant die bijvoorbeeld 40% van je omzet vertegenwoordigt valt weg. Je hebt helaas geen vangnet gecreëerd van kleinere bedrijven die inmiddels aan het groeien zijn. Wederom een kans gemist.

4: Het ontbreken van een actueel marketingplan

Het ging al jarenlang goed, daarom liet je je meeslepen in de waan van de dag. De wereld om ons heen verandert echter sneller dan ooit, ook de wensen van jouw klanten. Er is te weinig aandacht besteed aan datgene wat jouw bedrijf uniek maakt. De verwachtingen van klanten zijn onbekend en nu moet je aan de bak. Welke strategie heb je nodig om klantwensen echt te begrijpen voordat het te laat is? Zorgen voor meer ‘ogen’ op de vloer bij de klant is ons advies.

5: De strategie van alles zelf willen doen werkt niet meer

In veel branches zie je plotseling opkomende concurrentie ontstaan waarbij kleine concullega’s in staat zijn om hele grote klanten te bedienen. Vervolgens groeien ze razendsnel. De reden? Ze besloten bij aanvang niet alles zelf te doen maar samenwerkingen aan te gaan! Door de wereldwijde digitalisering kun je immers razendsnel een team vormen van professionele mensen die niet bij jou op de loonlijst staan maar toch als ‘collega’ bij je klant overkomen.. Bovendien hoef je geen assets meer te hebben tegenwoordig om succesvol te zijn: Uber heeft geen taxi’s, Booking.com heeft geen hotels, toch zijn ze beide zeer succesvol. Het is een strategie die vroeger op school niet geleerd werd tijdens de economieles.

Waarom vertellen we dit? 5,4,3,2,1…

Als je ook vindt dat je niet alles meer zelf kunt doen, maar wel je klant wilt helpen zonder gemiste kans, dan kunnen we ongetwijfeld samenwerken. Het marketingplan maken we voor je. Ook van onze saleservaring en salespower kun je profiteren, zodat we samen extra kansen spotten in jouw bestaande business en klantenbestand. We zijn al jarenlang actief in deze vorm van samenwerken en kennen een groot aantal mkb ondernemers, niet alleen grote maar ook kleine en middelgrote. Voor wat betreft de vakkennis en services zit het wel goed. Dus als je klant vraagt om een printoplossing, zeg dan nooit nee en neem contact met ons op. We helpen je altijd verder, zodat jij je klantwens kunt invullen en je geen gemiste kansen meer hebt. Samenwerken is samen je klant vooruit helpen, ook met vragen waar jij (nu nog) geen antwoord op hebt en wij wel

Je zult erdoor groeien, omdat klanten bij je blijven als je levert wat ze vragen! Best wel uniek eigenlijk, dat idee om samen te groeien…

Interesse?

Neem contact met ons op, of lees deze gerelateerde blog.

Laat een reactie achter